top of page

Lukkede eller fraflyttede virksomheder

Linkene føre frem til den adresse som den pågældende virksomhed har haft adresse.
Herfra skal man scrolle nedad for at komme frem til den aktuelle virksomhed.

Auning VVS

Auning VVS, der i næsten 40 år har været drevet af Jens Peter Andersen sammen med hustruen Anna Maria, blev i 2018 overtaget af VVS-Mester i Allingåbro ved Paul Christensen og Anders Buhl Christensen. Derved ophørte Aunings ældste håndværkervirksomhed som selvstændig forretning.
   Auning VVS havde i mange år adresse på Lunavej, kun omkring 100 meter fra den gamle hestestald, hvor Auning VVS så dagens lys tilbage i november 1977. Værkstedet var i flere år indrettet i det nedlagte mejeri på Østergade 12.
   I forbindelse med overdragelsen udtalte Jens Peter Andersen til Folkebladet: - Jeg ser allermest frem til at slippe for alt det administrative arbejde, hvor der mange gange går et par timer om aftenen med at finde priser og gøre klar til næste dag", forklarer Jens Peter Andersen, der aldrig har lagt skjul på, at han trives bedst i sin blå kedeldragt.
   Jens Peter fortæller videre til Folkebladet: - At starte for sig selv som selvstændig for snart 40 år siden, var ikke noget man bare gjorde. Nej, der skulle en kommunal autorisation og godkendelse til og det fra hver kommune, man skulle virke i og her skulle man blandt andet kunne leve op til et krav om værkstedsstørrelse.
   1 1977 overtog Jens Peter smedemester Kaj Gregersens VVS-afdeling med en brugt Hanomag varevogn, et par brugte maskiner og lidt brugt værktøj. Og så var Auning VVS ellers kørende.
Eksamen som gas-, vand-og sanitetsmester tog Jens Peter som kursus på Horsens Tekniske Skole fire gange om ugen, mens kendskabet til branchen blev suppleret med en periode som sælger i VVS-firmaet Brdr. Kier i Aarhus.
   Efter en årrække havde firmaet haft pænt vokseværk og var oppe på fire svende plus Jens Peter, der dog savnede at komme ud til kunderne og selv have hånd om værktøjet. Derfor valgte han at drosle ned til et lille firma, der bedre passede til hans temperament og med en mindre mængde skrivebordsarbejde.
Forretningsovertagelsen blev markeret med en reception på Auning Kro torsdag den 12. januar 2018.

Auning EL-Service

Iver Nielsen og Birgitte Vestergaard Nielsen var drivkraften bag Auning Norddjurs El-Service.
Virksomheden lå på Mortensensvej 24 og påtog sig eftersyn, reparationer, nyinstallationer og meget andet inden for el-service-faget.
Når Iver skulle fortælle om virksomheden, blev der lagt vægt på, at man dedikerer sig 100 procent til opgaven, og at der bliver udført et perfekt stykke arbejde.

Iver og Birgitte Vestergaard solgte forretningen i november 2021.

I 1998 overtag Ivar Nielsen og Birgitte Vestergaard Auning EL-Service fra Ruth og Jens Steffensen.

Auning Vandværk

Auning Vandværk blev etableret i 1935. Efter 84 år blev vandværket i 2019 overdraget til Aquadjurs, som er et distributionsvandværk på Gjesingvej 11A. Aquadjurs er en del af Vandsam, som er ejet af Vivild, Øster Alling og AquaDjurs.  

Indkaldelse til den sidste generalforsamling i Auning Vandværk.

Det nye vandværkssamarbejde lagde 45 km nye rør. Her ses de liggende inden nedgravningen i Byparken.

Fra indvielsen af vandværket på Gjesingvej 11A.

Auning Vandværks historie

I 1934 forsøger et firma fra Odder at få folk i Auning til at interessere sig for at få etableret et fælles vandværk. Det gik lidt trægt med tilslutningen i begyndelsen.

I 1935 havde det nødvendige antal valgt at tilslutte sig et fælles vandværk. Murer Ingemar Knudsen fik opgaven med at bygge byens første fælles vandværk på hjørnet af Middelgade og Nygade. Dette vandværk er senere blevet erstattet af vandværket for enden af Skovdalsvej.

Fra starten (i 1935) fremstod vandværksbygningen stilfuldt med haveanlæg, springvand og vandingshane. Det lille vejstykke mellem Nygade og Nørregade blev udvidet og benævnes i artiklen som Vandværksvej. I dag hedder dette stykke også Middelgade – som vejen mellem Nørregade og Kirkegade.

I 1959 drøftede man et samarbejde med Kartoffelmelsfabrikken om at få vand i sommertiden fra en af Kartoffelmelsfabrikkens boringer. Af regnskabet fremgik det at havevandingsafgiften havde givet 1340 kr.

Auning Vandværk har haft flere boringer rundt i byen. I referatet fra generalforsamlingen i 1963 nævnes en boring ved Nordre Skole (Lærkelunden).

I referatet fra generalforsamlingen i 1967 nævnes en boring ved Hjørnegaarden, som skulle forsyne byudviklingen i vest, syd for hovedvejen. Hjørnegaarden lå der hvor cafeteriaet ligger i dag.

I 1970 er der igen behov for at udvide kapaciteten. I artiklen nævnes Joolsgaarden, det må være Juelsgaarden, som lå der hvor Juelsgårdsvejs-kvarteret ligger i dag.

I 1981 udvides med en ekstra boring ved vandværket i enden af Skovdalsvej.

I anledning af 50 års jubilæet havde formanden Jens-Peter Andersen været nede i de gamle protokoller.

I 2001 nedlægges boringerne på Nygade og Pilevej. Matriklen i Nygade bliver solgt til private og matriklen på Pilevej købes af kommunen.

Vandværket på hjørnet af Nygade og Middelgade. Der lå et tilsvarende i enden af Pilevej og Lærkelunden.

Åbent hus i kælderen ved Skovdalsvej.

Lidt af installationen i kælderen ved Skovdalsvej.

Udstyr anvendt ved de nye boringer i Løvenholmskoven.

Brønden i Porsbakkerne anvendes ikke længere da den er for bynær.

Auning Vandværk gik i 2019 sammen med en række andre vandværker i den vestlige ende af kommunen. Beregninger havde vist, at etableringen af et nyt fælles vandværk, er den bedste løsning mod de stigende krav for sikring af rent drikkevand.

Dette kort der viser forsyningsområdet i 2019. Siden dengang er flere vandværker kommet til.

Electromatic

Kun fra luften får man en fornemmelse af bygningens omfang. EDC Erhver havde i 2018 ejendommen er til salg for 14.5 mio.

Flere kommuner i Østjylland havde i starten af 1980'erne gjort sig ihærdige anstrengelser for at tiltrække den nye fabrik, som Electromatic påtænkte at bygge i Østjylland. Men det blev Sønderhald Kommune, der løb med "sejren" og fik Electromatic til at bygge en ny kæmpefabrik på Århusvej. Her blev der etableret en ny vej, der blev døbt Systemvej. Electromatic fik adressen Systemvej 4, 8963 Auning.

5 års erhvervseventyr med Electromatic

26.12.1983:
- Electromatic søger bygninger eller byggegrund til ny elektronikfabrik
- Afstanden fra Electromatic i Hadsten må ikke være mere end 50 km
- Electromatic har brug for 50.000 kvm. Grund til en næsten 6.000 kvm. industribygning
- Electromatic forventer, at kunne beskæftige 200-250 ufaglærte - fortrinsvis kvinder

07.01.1984:
- Fabrikant Mogens Kjeldsen, Electromacit vælger at Auning til placering af den nye fabrik
- Sønderhald Kommune blev valgt på bekostning af Allingåbro i Rougsø Kommune
- Kommunen oplyser, at der er omkring 300 ledige ufaglærte kvinder i området

16.01.1984:
- Kommunen køber 50.000 kvm jord af Poul Søgård Poulsen, Kirkegade 13
- Sønderhald Kommune hastebehandler en lokalplan for området

28.03.1984:
- Kommunalbestyrelsen godkender enstemmigt lokalplanen
- Kommunen får et egnsudviklingslån på 11,3 mill. kr.,
- Egnsudviklingslånet kan kun optages af kommunen, som derved kommer til at stå som bygherre.
- Planen er, at leje den færdige fabrik ud til Electromatic.

26.06.1984:
- Borgmester Evald Nielsen og fabrikant Mogens Kjeldsen nedlægger grundstenen
- Sønderhald Kommune står som bygherre, men forventer Electromatic køber bygningerne
- Kommunen får finansieret byggeriet med bl.a. billige egnsudviklingslån
- Byggeriet er Sønderhald Kommunes største til dato, nemlig 18 millioner kr.

01.08.1984:
- Med støtte fra Undervisningsministeriet, men uden jobgaranti, arrangeres elektronik-kurser for kommende medarbejdere på Specialarbejderskolen i Kolind.

29.08.1984:
- På et borgermøde med 165 deltagere, oplyste fabrikant Mogens Kjeldsen, at man allerede i 1985 vil udvide med en administrationsbygning

22.02.1985:
- Electromatic holder indvielses-reception på Systemvej
- Virksomhed hedder Electromatic System A/S, derfor blev vejen døbt Systemvej
- Electromatic installere produktionsudstyr for syv-otte mio. kr.

00.00.1985:
- Electromatic køber den lejede ejendommen. Formodentlig for byggeprisen.

Aarhus Stifttidende søndag den 29. januar 1984.

Aarhus Stifttidende søndag den 24. februar 1985.

Rejsegilde i 1985. Til venstre borgmester Evald Nielsen, i midten Per Ebdrup, adm. direktør ved Electromatic og murermester Mogens Hansen ses til højre.

Borgmester Evald Nielsen murer den første sten i fundamentet til Electromatics nye bygning i 1984.

En af mange velkomstsider i Folkebladet.

Jobannonce fra 1989.

Et af de få fotos fra produktionslokalerne. Direktør Mogens Kjeldsen i front.

5 års erhvervseventyr fik en brat afslutning

Den schweizisk-italienske koncern Carlo Gavazzi køber Electromatic for 300 mio. kr. Electromatic ændrede derfor navn til Carlo Gavazzi Handel A/S. Den nye ejer flyttede produktionen til udlandet, hvilket betød fyringer og lukning af fabrikken i Auning. Derved fik 5 års erhvervseventyr en brat afslutning.
    Jysk Formular Print, Nordisk Plast og Auning Skilte er nogle af de virksomheder, der efterfølgende har haft til huse på ejendommen. Ejendommen har i en længere årrække været til salg eller udlejning.

Bachs Gulvservice

Bachs Gulvservice blev etableret af Niels Jørgen Bach i 2017. Virksomheden ophørte i august 2023.

Dani Luftteknik

Denne artikel om Dani Luftteknik er fra 1985.

Dumas-Johansen Specialrejser

Dumas-Johansen Specialrejser er ophørt pr. 1.1.2021 ifølge rejsebureauets egen hjemmeside.
Dumas-Johansen Specialrejser var et fagligt rejsebureau drevet af Evelyne og Niels Dumas-Johansen på den tidligere Sdr. Skole på Gjesingvej.
  I perioden 1985-2020 har rejsebureauet været engageret i mange forskellige opgaver, f.eks. landbrugsfaglige rejser, fællesrejser for større grupper, Haverejser, læserrejser, særlige grupper med helt specifikke mål for opholdet, konferencer, intensive faglige kurser, besøg hos udenlandske fagkolleger og safarirejser.

Februar 2017 ophørte deres udlandsrejser og ejerne koncentrerede sig derefter om at servicere udenlandske gæster frem til afslutningen af 2020.

Malermester Jørgen Bjerregaard

Annonce fra 1969.

Bjerregaards stand på Sønderhald Messen i 1971.

Murermester Mogens Hansen

Annonce fra 1983.

Snedkermester B. Andersen

Annonce fra 1973.

New Wear

Webshoppen New Wear, der i syv år har solgt og sendt dametøj til kunder i ind- og udland fra systemvej lukkede i december 2022. Indehaverne var Nette Abildgaard Blach og Rikke Høegh Blach.

Get Dresset

Get Dressed ApS blev grundlagt af Nette Abildgaard Blach på Systemvej i 2022. Ifølge deres hjemmeside er firmaet lukket.

Djurs Special Systue

Djurs Special Systue er ifølge CVR registeret ophørt i 2019. Systuen, som lå Østervangs Allé 3 havde i mere end 20 år syet både stort og småt for private og virksomheder. De tilbød til f.eks scenetæpper i brændhæmmende stof, solsejl eller hynder.

Ophørte køreskoler

Vitta Køreskole 1971_edited.jpg

©2023 by Auning Borgerportal. Skabt med Wix.com

Auning Bymuseum

Kontakt gerne:
Henning Millard
Vestervænget 4, 8963 Auning

Mobil: 41944081
henningmillard@gmail.com

Eller:
Jens-Ole  Johnsen

Linde Allé 57, 8963 Auning
Mobil: 2336 4098

Mail: jojo56@live.dk

Har du rettelser eller tilføjelser?

Følg Bymuseet på Facebook

bottom of page