top of page
Kirkevej 2019.jpg

Husene på Kirkevej

Fotoet fra en helikopter i 2019.

Hop frem til en bestemt adresse på Kirkevej her:

Huse på Kirkevej

Kirkevej er i høj grad præget af Auning Kirke, men rummer også flere andre ejendomme. Oprindelig gik Kirkevej kun hen til jernbanen hvorefter den fortsatte i en kirkesti igennem Vestervænget og ned til Åhuset.

Da Klibovej skiftede navn til Nørgaardsvej sidst i 1980'erne kom den nordligste del til at blive en del af Kirkevej.

Det gamle Hospital præger indkørslen til Kirkevej og har også et smukt gammelt vejskilt med teksten "Kirkevej" på den sydvendte gavl. Men Hospitalet har adressen Kirkegade 19.

Auning Kirken og nr. 2 B,C,D samt Kirkevej 4 samlet i et foto.

Kirkevej set fra haven Kirkegade 13.

Klip fra Randers Dagblad sidst i 1950'erne.

Kirkevej 1

Kirkevej 1 er ifølge BBR-registeret opført i 1880. I baghuset lå engang en akvarieforretning.

Kirkevej 1 i 2021

Kirkevej 1 i 2009

Kirkevej 1 i 2016

Kirkevej 1 i 1960 med Det gamle Hospital i front.

Kirkevej 3 og 5

Kirkevej 3 er ifølge BBR-registeret opført i 1919 og nr. 5 i 1920.

I 2016 kom der ny gadebelysning på Kirkevej og flere steder i Auning. Foto fra 2023.

Kirkevej 3 og 5 fotograferet i 2017. 

Kirkevej 3 og 5 fotograferet i 1960. Man kan lig ane en gravsten nederst i højre hjørne. I 1960erne var plænerne foran kirken fyldt op med grevsteder.

Kirkevej 7 og 9

Kirkevej 7 og 9 set fra malerens lift da kirken blev malet i 2012. I baggrunden ses byggeriet på Kirkevænget. Det hvide hus er Kirkevej 7 og det røde er Kirkevej 9.

Kirkevej 7 er ifølge BBR-registeret opført i 1917

Kirkevej 9 er ifølge BBR-registeret opført i 1925.

Luftfotografier af Kirkevej 7 og 9 fra 1960.

Kirkevej 2 - Auning Kirke

Auning Kirke er nærmere beskrevet HER

Kirkevej 2 A - Kirkegårdskontoret

Kirkevej 2A er ifølge BBR-registeret opført i 1978. Ejendommen er indrettet som Kirkekontor og opholdrum og redskabsrum for kirkegårdsgartnerne.

Kirkevej 13 - Kapellet

Kirkevej 13 er ifølge BBR-registeret opført i 1963. Bygningen er Auning Kirkes kapel og har desuden toiletter i sydgavlen. Før dette kapel blev bygget fungerede Det gamle Hospital som kapel.

Kapellet med nyt tag i 2020.

Kapellet med tegltag i 2019.

Længe før kapellet blev opført lå her på grunden Aunings første skole. Opført af forvalter Høeg på Gl. Estrup i 1742. bekostet af Greve Jørgen Scheel på kongens befaling. Huset kom senere til at hedde Bette Boe, da det i 1863 blev flyttet ca. 200 meter mod øst til enden af den vej der nu hedder Juelsgaardsvej. Huset var i et par år højskole under ledelse af lærer P. M. Juhl.

Kirkevej 11

Kirkevej 11 er ifølge BBR-registeret opført i 1976.

Kirkevej 11 Huset ligger lige bag kapellet på dette foto, som er taget oppe fra malerens lift i 2012.

Pilen viser hvor den sydlige kirkesti gik over banen. På stedet står endnu et skilt og en "karussel". Skiltet er en formaning om ikke at passere sporet, hvis man kunne se eller hører toget. Det lille foto til højre viser resterne af "karussellen", der sikrede at kun een fodgænger kunne passere ad gangen.

Der har været to kirkestier mellem Auning Kirke og Gl. Estrup. Måske har det ikke været alle beskåret at anvende den fine bro over Alling Å tæt på selve slottet?
Vi kender ikke den præcise vej den norlige sti over Klibo har taget. Derfor er den stiblet en delt af vejen.

Kirkevej 15 - Sognehuset

Auning Sognehus, Kirkevej 15 er ifølge BBR-registeret opført i 2002.

Sognehuset blev i 2012 udvidet med en ekstra sal, som kan slås sammen med den eksisterende, sådan at det opleves som en sal. Her har præsterne kontor og salen anvendes til konfirmationsforberedelse og kirken kor øver i salen. 

I 1863 blev denne bygning opført som skole på den grund hvor Auning Sognehus ligger i dag. Billedt stammer fra det sognekort, som blev udgivet i 1923. Her bliver skolen nævnt som Auning gl. Skole, da den fra 1907 ikke længere fungerede som skole. Bemærk togskinner i forgrunden

På dette maleri af 1. lærer Peder Christensen ses Auning gl. Skole med de 3 skorstene. Peder Christensen har malet sig selv stående i døråbningen. Stien i forgrunden er den gamle kirkesti, der ikke eksisterer ikke mere. 

Tidligere lå Aunings første skole her hvor Sognehuset ligger i dag.
     Denne skole, som forvalter Høeg fik bygget i 1742 og som Greve Jørgen Scheel måtte bekoste blev i 1863 erstattet af skole som ses på billederne ovenfor.
    Baggrunden for dette skolebyggeri var at kongen i 1739 udstedte en forordning om undervisnings- pligt for alle børn og dermed pligt til at holde skole i alle sogne og ansætte skoleholdere. Det blev pålagt godsejerne at bekoste skolerne og ansætte skoleholdere eller degne.  
    I 1863 var denne skole blevet for lille til den børneskare, der fandtes. Derfor blev huset pillet ned og opført igen på det der i dag hedder Juelsgårdsvej. Her indrettede lærer Juhls en højskole med ham som forstander. Efter kun tre års forløb måtte højskolen nedlægges, forståelsen herfor og tilslutningen var, trods Juhls dygtighed, for ringe. Den gamle skolebygning ligger endnu på Juelsgårdsvej 14 og er fredet.

Kirkevej 2 B, C og D

Kirkevej 2 B, C og D er i BBR-registeret som opført i 1950, men det oprindelige hus er meget ældre.
Huset er delt op i 3 ejerlejligheder med 3 matrikelnumre og 3 husnumre.

Kirkevej 2 B, C og D i 2023

Kirkevej 2 B, C og D i 1960.

Klippet er fra Randers Dagblad 1960. Dagny Pedersen, Kirkevej 2, var i en lang årrække "meddeler" til Randers Dagblad hvilket indebar at Dagny Pedersen skrev små artikler om små og store begivenheder i Auning. Specielt mange fødselsdagsportrætter og nekrologer har Dagny Pedersen skrevet. Dagny Pedersen samlede alle sine artikler i kladdehæfter, som i dag ligger på Sønderhald Egnsarkiv.

Kirkevej 2 B, C og D flere årtier tilbage.

Kirkevej 4

Fra 2016 til 2020 blev de oprindelig bygninger fjerne og erstattet af et større og mere moderne bygninger.

Skråfoto fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur i 2023.

Lunges stuehus står endnu på dette foto fra 2019.

Ny indkørsel etableret i 2010.

De 2 murankre ved porten stammer fra en nedrevet bro over voldgrav ved omkring Gl. Estrup.

Lynges drivhus og de to lejligheder, hvor rigtig mange har boet til leje.

Indkørslen i 2008 lige inden alle træerne blev fælles og en ny indkørsel blev anlagt.

Kommuneingeniør Bent Lynge Pedersen med familie har boet i huset en længere periode.
Lynge Pedersen indrettede 2 lejligheder i staldbygningerne til sine børn. Efter de voksne børn flyttede ud har rigtig mange unge haft deres første bolig i disse lejligheder.

Fra 1995-2012 boede Inger og Henning Millard på ejendommen.
Fra 2012 har matriklen væres ejet af Michelle og Mads Krause. I 2020 blev de oprindelig bygninger fjerne og erstattet af et større og mere moderne bygninger.

Wallin Feder fortæller om dette foto, der er fra midten af 1950’erne: Både Kirkevej 2 og 4 blev købt af la Cour enten lige før eller først i krigens tid. Der har boet mange forpagtere på ejendommen. Chr. Jensen, også kaldet Store Christian endte som entreprenør og drev også i en periode Løvenholm Mosen og Briketfabrikken, som lå ved Brænderigården oppe på Herredsvejen. En anden forpagte flyttede senere til Møllersminde og derfra til Pindstrup som vognmand. Jeg mener la Cour solgte gården til Chr. Dahl som senere solgte til kommuneingeniør Lynge Pedersen. Herefter kender Henning Millard historien.

Det ældste foto af den oprindelige gård. Kirkevej 4 er ifølge BBR-registeret opført i 1850.

Kirkevej 8 - Præstebolig

Kirkevej 8 er ifølge BBR-registeret opført i 2008.
Opført af menighedsrådet som tjenestebolig for sognepræst Ulla Pedersen.
Tidligere lå der en mindre landejendom på matriklen.

Kirkevej 12

Den hvide bygning til venstre i billedet er ifølge BBR-registeret opført i 1869. Parcelhuset er ifølge BBR-registeret opført 1981.

Frem til 2022 boede Jens Christensen på ejendommen.

Jens Christensen, som i sine unge dage arbejdede i et omrejsende tivoli, tog denne tivolivogn med hjem og satte den på sin ejendom, Kirkevej 12 i Auning. Efter Jens Christensens død i 2022 er grunden solgt og tivolivognen er fjernet. Den er vist stillet op et sted i Tværsige, men er ikke bekræftet.

Bagerst til højre i haven stod en lille træhytte, hvor Charli boede frem til 1999. Hytte brændte desværre ned efter en eksplosion i en gasflaske. Charli blev indlagt og kom aldrig tilbage til hytten. Ulykke blev omtalt i Randers Amtsavis - se klippet herover. 

Dette luftfoto er fra 1961, altså før parcelhuset blev bygget.

Kirkevej 14

Denne ejendom blev i 2023 fjerne, for at gøre plads til flere huse i det ny kvarter Skovlunden.

Til Kirkevej 14 hørte denne ladebygning, som senest var udlejet til virksomheden DownTown. Christian Petersen, ejer af DownTown bor Kirkevej 17. 4 andre selskaber er også ejet af Christian Petersen og er i 2023 registreret med adressen Kirkevej 17.

Luftfoto fra 1950’erne. I venstre side af hovedhuset var der hestestal og i højre side kostald. I midten beboelse. Laden til venstre fungerede som maskinhus, lo og lade.
    Hovedhuset så sådan ud da Idskov boede her og da Bakke Hansen brændte det ned til grunden. Erik Nygaard var karl på gården i 1952. Han passede dyr og stod for malkning. Det gamle hus blev revet ned og et ny opført i 1967.
    Disse oplysninger er nedskrevet af Poul Hansen, der med sin familie har haft ejendommen. Inden nedrivningen i 2023 var ejendommen ejet af Hanne Byriel og Palle Mortensen, som har udstykket Skovlunden.

Kirkevej 17

Kirkevej 17 er ifølge BBR-registeret opført i 1900.

Christian Petersen, ejer af DownTown bor Kirkevej 17. 4 andre selskaber er også ejet af Christian Petersen og er i 2023 registreret med adressen Kirkevej 17.

Kirkevej 17 er opført 1900. Her et luftfoto fra 1961.

©2023 by Auning Borgerportal. Skabt med Wix.com

Auning Bymuseum

Kontakt gerne:
Henning Millard
Vestervænget 4, 8963 Auning

Mobil: 41944081
henningmillard@gmail.com

Eller:
Jens-Ole  Johnsen

Linde Allé 57, 8963 Auning
Mobil: 2336 4098

Mail: jojo56@live.dk

Har du rettelser eller tilføjelser?

Følg Bymuseet på Facebook

bottom of page